Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Production Engineering
Title in original language Salīdzinošs eksperimentālais pētījums par alumīnija sakausējuma AA6063 metināšanu ar volframa elektroda un berzes metināšanas tehnoloģiju.
Title in English Comparative experimental investigation of TIG welding and friction stir welding process for AA6063-T6 aluminium alloy.
Department
Scientific advisor Anita Avišāne
Reviewer A. Štekleins
Abstract Parasti metināšana ir vissvarīgākais un būtiskākais process infrastruktūras attīstībā, jo mūsdienās tā ir plaši pielietojama automobiļu un daudzās mašīnbūves nozarēs, kuģu būves rūpniecībā, aviācijā, kosmosa rūpniecībā, satelītu ražošanā, cauruļvados, termoelektrostacijās, konstrukcijās utt. Starp visiem šiem metināšanas procesiem tiek izmantoti dažāda veida metināšanas materiāli, kas tika izmantoti pētījumā. Tika veikta metināšana uz alumīnija sakausējumiem, jo alumīnija sakausējumus visplašāk izmanto aviācijas un kosmosa rūpniecībā, automobiļu rūpniecībā utt, kā arī alumīnija sakausējumi ir mehāniski izcili. Bet noteikti alumīnija sakausējumu metināšana ir sarežģīts uzdevums, jo alumīnija sakausējumi viegli reaģē ar atmosfēras gaisu un parādās defekti. Tātad metināšanas atkārtojamība ir atkarīga no tā kontroles, ņemot vērā metināšanas ātrumu un citus parametrus. Pētījuma gaitā galvenā uzmanība tiek pievērsta AA6063-T6 alumīnija sakausējuma defektiem un stiprības analīzei, kas tiek metināta ar diviem dažādiem metināšanas procesiem, kas ir TIG metināšana berzes rotācijas metināšana. Defekti un stiepes izturība, cietība, to ietekme, tika analizēti abos metināšanas procesos izmantojot rentgena radiogrāfiju, kas ir vismodernākā nesagraujošās testēšanas metode, ko izmanto, lai noteiktu metinātājmetālā radušos iekšējos defektus, kuri pat nav redzami ar neapbruņotu aci, ka arī universālā testēšanas iekārtā un rezultāti tika galu galā salīdzināti. Rezultāti, kas tika apkopoti pētījuma laikā, parada, ka metināšana ar berzi var būt labāka metode AA60603-T6 metināšanai, salīdzinot ar TIG metināšanas procesu. berzes salīdzināšana Maisot metināšanu, izmantojot FSW mašīnu, un FSW, izmantojot CNC frēzēšanas mašīnu. Ir izskaidroti arī CNC frēzmašīnas FSW izmantošanas priekšrocības.
Keywords Alumīnija sakausējums, berzes maisītāja metināšana, TIG metināšana, metinātie savienojumi, AA6063 sērija, Mehāniskās īpašības, Instrumenti, CNC frēzēšanas mašīna
Keywords in English Aluminium Alloy, Friction Stir welding, TIG welding, Welded Joints, AA6063 series, Mechanical Properties , Tools, CNC milling machine
Language eng
Year 2021
Date and time of uploading 23.02.2021 13:01:49