Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Production Engineering
Title in original language Precīzo cauruļu veidošanas iekārtās esošo vārpstu teorētiskā un eksperimentālā analīze.
Title in English Theoretical and experimental analysis of precision tube mill shaft.
Department
Scientific advisor Artis Kromanis
Reviewer A. Avišāne
Abstract Efektivitāte un remonta un uzturēšanas izmaksu samazināšana vienmēr ir vēlamas parādības ražošanā. Augstas remonta un uzturēšanas izmaksas ietekmē uzņēmuma darbību ieņēmumu un peļņas ziņā. Precīzo cauruļu dzirnavās tiek izmantots ERW metināšanas process, kura gaitā esošās metāla detaļas tiek pastāvīgi savienotas, sildot tās ar elektrisko strāvu un attiecīgi kausējot metālu savienojuma vietā. Šī pētījuma galvenais mērķis bija pielietot teorētisko un eksperimentālo analīzi, pētot vārpstu pārrāvumu cēloņus un iespējamos risinājumus precīzo cauruļu dzirnavās, izmantojot kopējās produktīvās apkopes (TPM) sistēmas tehniku. Lai identificētu problēmu cēloņus, tika veikts vārpstas bojāto daļu stereomikroskopa un vizuālā pārbaude; Veltņu / gultņu materiālu un vārpstas materiāla ķīmiskā analīze; vārpstu mikrostruktūras un metalogrāfijas pārbaude šķērsvirzienā; Cietības mērījumi un mehāniskā pārbaude mehānisko īpašību, piemēram, tecēšanas stiprības, stiepes izturības, novērtēšanai; Problēmatisko virsmu fraktogrāfija pēc ultraskaņas tīrīšanas. Pētījuma gaitā tika secināts, ka precīzu cauruļu dzirnavās bieži notiek vārpstu atteice, ko izraisa pārslodze, neskatoties uz uzmavu un stūriem, kuri ir izgatavoti atbilstoši konstrukcijas specifikācijām. Porainu metāla un sausu bīdāmo gultņu izmantošana, kas ir bezkontakta gultņi, ir viens no galvenajiem neveiksmes iemesliem. Pētījumā tika ieteikts izmantot rites gultņus un konusveida rullīšu gultņus, kas uzstādīti virs piedurknēm, nevis piestiprināt tos tieši uz vārpstas, un C3 gultņu atstarpi, lai samazinātu vārpstas pārrāvumus.
Keywords Precīzijas cauruļu dzirnavas, elektrotestīgā metināšana (ERW), vārpsta, gultņi, uzmava, 3D modelēšana, kopējā produktīvā apkope (TPM)
Keywords in English Precision tube mill, Electro resistive welding (ERW), Shaft ,Bearings ,Sleeve,3D modelling ,Total Productive maintenance(TPM)
Language eng
Year 2021
Date and time of uploading 23.02.2021 10:49:51