Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Architecture
Title in original language Pilsētvides zaļās struktūras attīstība: Čiekurkalna/Teikas lineārais parks
Title in English The Development of the Green Pattern in the City: Linear Park of Čiekurkalns/Teika, Riga
Department Faculty of Architecture
Scientific advisor Sandra Treija
Reviewer Arhitekte I. Miķelsone
Abstract Šobrīd ir urbānais laikmets, kad aptuveni 4,2 miljardi cilvēku dzīvo pilsētās. Līdz ar klimata pārmaiņām, urbanizāciju un tehnoloģiju attīstību, un pilsētas iedzīvotāju atsvešināšanos no dabas dažādās pasaules pilsētās tiek radītas zaļāku pilsētu vadlīnijas. Tajās ietver patīkamāka pilsētas mikroklimata nodrošināšanas risinājumus, iedzīvotāju motivēšanu vairāk uzturēties ārpus telpām, pilsētas piesārņojumu un uzkaršanas samazināšanu, kā arī garīgās veselības uzlabošanu ar urbānā dizaina palīdzību. Zaļās struktūras un rekreācijas teritoriju attīstīšana pilsētvidē ir viena no stratēģiju metodēm, kas palīdz ar šiem un citiem urbānās dzīves vides apstākļiem. Maģistra darba pētījuma galvenais mērķis ir pilsētas iedzīvotāju fiziskās un garīgās veselības uzlabojošo pilsētas ārtelpas apstākļu novērtēšana, palielinot zaļo teritoriju īpatsvaru urbānās teritorijās un savienojot tās, veidojot kopīgu zaļo struktūru. Lai to noteiktu. Lai to noteiktu 1. nodaļā tiek veikta pilsētas iedzīvotāju komforta un veselības noteicošo faktoru analīze. 2. nodaļā tiek definēta pilsētas zaļās struktūra un tās elementi, to attīstības un plānošanas metodes un tendences. Salīdzinātas 7 Eiropas pilsētas un apkopoti ekspertu viedokļi par Rīgas zaļās struktūras izveidi. 3. nodaļā tiek noteiktas pilsētas parku veidošanas tendences, kas ietver arī Rīgas iedzīvotāju aptauju, kā arī izvērtētas neefektīvi izmantotās teritorijas pilsētvidē, kurām ir potenciāls kļūt par zaļajām teritorijām. Galvenie pētījuma rezultāti ir: 1) Aizvien vairāk pasaules pilsētas pievērš uzmanību pilsētvides zaļās struktūras izveidei un zaļo teritoriju īpatsvara palielināšanai, 2) Pilsētvidē zaļās struktūras elementus iespējams integrēt ar dabā balstītiem risinājumiem, 3) Neefektīvi izmantoto industriālo teritoriju transformācija urbānos parkos ir viena no metodēm, kā pilsētvidē palielināt zaļo teritoriju īpatsvaru.
Keywords zaļā struktūra, neefektīvi izmantotās teritorijas, klimata pārmaiņas, adaptācija, dabā balstīti dizaina principi, pilsētvide.
Keywords in English green structure, inefficiently used territories, climate change, adaptation, nature-based solutions, city environment.
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 17.01.2021 20:19:14