Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Helikoptera astes sijas un tās bultskrūves savienojumu tehniskā stāvokļa monitoringa sistēmas izpēte.
Title in English Research into a System for Monitoring the Technical Condition of Helicopter Tail Boom and its Bolted Joints.
Department
Scientific advisor Vitālijs Pavelko
Reviewer Dr.sc.ing, vad. pētn. K. Carjova
Abstract Darba tēma ir “Helikoptera astes sijas un tās bultskrūves savienojumu tehniskā stāvokļa monitoringa sistēmas izpēte”. Darba autore ir Rasa Helēna Kokoreviča. Darba mērķis ir izpētīt, kādēļ ir nepieciešama monitoringa sistēma helikoptera astes sijas un bultskrūves savienojuma tehniskajam stāvoklim, konkrētāk vibrācijas, reakcijas un slodzes ietekme un savienojuma vietu. Strādājot pie darba autors iepazinās ar dažādām vibrāciju un slodžu veidiem un to ietekmi uz helikoptera drošību, kā arī tā monitoringa metodēm, un nonāca pie secinājuma, ka vibrācijas monitoringa sistēmas izmantošana ir lietderīga metode helikoptera tehniskajā apkopē un tās plānošanā. Darbs sastāv no 5 nodaļām, kuras apraksta helikoptera vispārējo raksturojumu, GK konstrukcijas, NDT un SHM darbības slodzi un bojājumus, H135 prototipa izvēli, vispārējo projektēšanu, helikoptera astes sijas projektēšanu un stiprības aprēķinus, bultskrūves savienojumu ar korpusu, helikoptera vibrācijas analīzi un tā spektrālo sastāvu, helikoptera astes sijas vietējās dinamiskās reakcijas dator simulāciju, “bojājuma izmērs – signāla intensitāte” korelācijas funkciju. Bakalaura darba apjoms ir 67 lappuses, 49 attēli, 3 tabulas, un 16 literatūras avoti.
Keywords helikopters, vibrācija, slodze, reakcija, monitorings
Keywords in English helicopter, vibration, load, reaction, monitoring
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 06.07.2020 09:28:46