Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Gultņu kontroles metodes izstrāde izmantojot termodiagnostikas līdzekļus un tās efektivitātes novērtēšana.
Title in English Development of a Method for Bearing Monitoring By Using Thermal Diagnostic Means and Evaluation of the Method Efficiency.
Department
Scientific advisor Ilmārs Ozoliņš
Reviewer Dr.habil.sc.ing, profesors V. Pavelko
Abstract Bakalaura darba tēma ir ”Gultņu kontroles metodes izstrāde izmantojot termodiagnostikas līdzekļus un tās efektivitātes novērtēšana”. Darba autors – Antons Orlovs, Darba zinātniskais vadītājs - Dr.sc.ing., doc. Ēriks Ozoliņš. Darba mērķis bija iepazīties ar pastāvošām gultņu diagnostikas metodēm, tehniskās apkopes profilaktiskām un prognostiskām metodēm, izstrādāt termodiagnostikas ierīci, ar spēju brīdināt par temperatūras paaugstināšanu, lai tehniskais dienests varētu sagatavoties remontam, veikt teorētiskus aprēķinus gultņu ekspluatācijas temperatūras noteikšanai un izvērtēt termodiagnostikas ierīces efektivitāti, salīdzinot to ar citām defektācijas metodēm. Veicot termodiagnostikas ierīces izstrādi, visi komponenti tika izvēlēti, ņemot vērā darba apstākļus. Izvēlēts un uzprojektēts korpuss ar visiem tam nepieciešamajiem elementiem. Ierīces maksimālais darba laiks, kas tika sasniegts eksperimenta gaitā, bija 25 dienas. Darba pirmajā daļā tika apskatīti teorētiskie jautājumi: termodiagnostikas rīki un to raksturlielumi, gultņu vibrācija un monitoringa sistēmas, smēres ietekme uz gultņu temperatūru, Arduino kontrolieru daudzveidība un programmēšanas pamati, jaunas datu pārraides tehnoloģijas sensoru jomā un to pielietojums aviācijā. Otrajā daļā autors aprakstīja gultņu temperatūras veidošanas faktorus un veica ekspluatācijas temperatūras aprēķinu. Tika veikta arī termodiagnostikas ierīces izstrāde. Trešajā daļā autors salīdzināja termodiagnostikas ierīci ar citām defektu noteikšanas metodēm, tādām kā: vibromērījumi, termogrāfija, defektu atpazīšana pēc skaņas. Autora ierīce tika uzstādīta uz darbojošās iekārtas – vakuuma ventilatora, un veikti temperatūras mērījumi, kas pēc tam tika analizēti. Praksē tika pierādīts, ka izstrādātā ierīce spēj noteikt un brīdināt par bīstamo iekārtas darbību. Un salīdzinot ar analogām termodiagnostikas ierīcēm no gultņu ražotājiem, kuru cenas sākas no 70 eiro, kopējas izmaksas šīm projektam nepārsniedza 8 eiro. Darbs sastāv no teorētiskās, aprēķinu, projekta, eksperimenta un rasējumu daļas. Darba kopapjoms 67 lpp. Darbs ietver 13 formulas, 41 attēlus, un 1 tabulu. Darbā izmantoti 24 literatūras avoti. Darbam ir 3 pielikumi un 3 rasējumi.
Keywords gultņu termodiagnostika, Arduino kontrolieris, monitoringa sistēmas
Keywords in English bearing thermodiagnostic, Arduino controllers, monitoring systems
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 05.07.2020 22:39:40