Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Heat Power and Heat Engineering
Title in original language Koksnes gazifikācijas un iekšdedzes dzinēju izmantošana enerģijas ražošanai
Title in English Wood Gasification and Internal Combustion Engine Utilization for Energy Production
Department
Scientific advisor Sigurds Jaundālders
Reviewer Dmitrijs Rusovs
Abstract Diplomprojekta tēma ir „Koksnes gazifikācijas un iekšdedzes dzinēju izmantošana enerģijas ražošanai”. Darba autors ir Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes „Siltumenerģētikas un siltumtehnikas” studiju programmas students Andrejs Gorlatihs. Šī darba mērķis ir izpētīt un veikt tehniski ekonomisko koģenerācijas stacijas analīzi, kura darbojas ar sintēzes gāzi, izmantojot koksnes gazifikācijas tehnoloģiju. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi tika veikta literatūras analīze atbilstoši izvēlētajai tēmai, autors apmeklēja koģenerācijas staciju, kur detalizēti iepazinās ar tās darbību, kā arī tika veikti praktiski aprēķini, lai noskaidrotu, cik efektīva ir enerģijas ražošana, izmantojot koksnes gazifikācijas procesu. Darba analītiskajā daļā tiek apskatīts un aprakstīts koksnes šķeldas gazifikācijas process, gazifikācijas reaktoru tehnoloģiskie risinājumi, sintēzes gāzes izmantošanas iespējas iekšdedzes dzinējos, kurināmā sagatavošana gazifikācijai, kā arī sniegts žāvēšanas procesu apraksts. Darba praktiskajā daļā tiek aplūkota koģenerācijas stacija, kura ir aprīkota ar 9 gazifikācijas iekārtām Spanner Re2 GmbH HKA45. Tās kopējā elektriskā jauda ir 405 kW un termiskā jauda 976,5 kW. Praktiskās daļas ietvaros tika aprēķināts koģenerācijas stacijas siltumenerģijas patēriņš kaltēšanas iekārtai, sastādīta siltuma un masas bilance, kā arī veikts ekonomiskais izvērtējums. Darba praktiskā nozīme ir priekšstata veidošana par koksnes gazifikācijas tehnoloģijas pielietojumu iekšdedzes dzinējos efektīvai siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai. Darbs sastāv no 70 lappusēm, 35 attēliem, 6 tabulām, 36 literatūras avotiem un 4 pielikumiem.
Keywords Gazifikācijas process; koksnes gazifikācija; sintēzes gāze; gāzģenerators; koģenerācijas stacija; iekšdedzes dzinējs.
Keywords in English Gasification process; wood gasification; synthesis gase; gasification reactor; cogeneration plant; internal combustion engine.
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 25.06.2020 00:49:24