Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Jaudīgu elektrotehnoloģisko procesu īslaicīgu nepārtrauktās barošanas sistēmu izveides iespēju izpēte"
Title in English "Investigation of Feasibility to Develop Uninterruptible Power Supply Systems for Powerful Electro-technological Processes "
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Ivars Raņķis
Reviewer Aleksandrs Suzdaļenko
Abstract Darbā apskatīta problēma, kad tiek ietekmēts ražošanas tehnoloģiskais process elektroapgādes traucējumu dēļ. Process sevī ietver jaudīgas vienfāzes (Pmax = 20kW) kausēšanas krāsns darbību ar precīzu temperatūras regulēšanu (ΔT = +/-1K). Krāsnīm raksturīga maza inerce, kā rezultātā, pat pie īslaicīgiem elektroapgādes traucējumiem procesa parametri nobīdās, un process tiek apturēts. Lai labāk izprastu un risinātu problēmu, tika noteikti procesa parametri, izmantojot elektroenerģijas analizatoru elektrisko parametru fiksēšanai un vizuālu datu nolasīšanu ar videoieraksta palīdzību, temperatūras un tiristoru jaudas regulatora rādījumu nolasīšanai. Darbā ir izvērtēti dažādi sprieguma stabilizācijas veidi, bet, izvērtējot procesa īpatnības, tuvāk ir apskatīti nepārtrauktas elektroapgādes nodrošināšanas varianti, kas visi iekļauj līdzstrāvas elektroapgādes posma vai līdzstrāvas elektroapgādes tīkla un uzkrājošo elementu izmantošanu. Apskatot sprieguma stabilizācijas variantus, ir ņemts vērā, ka ražotnē ir uzstādītas 3 šādas krāsnis, bet ir plānots ražošanu paplašināt. No apskatītajiem variantiem ir izvēlēts inovatīvs maināma sprieguma invertors, kura shēmas darbība simulēta vairākos režīmos, pētot gan darbību pie mainīgas slodzes, gan pie elektroapgādes parametru nobīdēm no normas. Darbā ir 60 lappuses, 35 attēli, 12 tabulas un 21 literatūras avots.
Keywords Taisngriezis, Invertors, Iekritums, Stabilizācija, Jaudas regulēšana
Keywords in English Rectifier, Invertor, Dip, Stabilization, Power modulation
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 12.06.2020 11:33:15