Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Drena atjaunošanas transportlīdzekļa profilu hipertoniskais ātrums.
Title in English Drag reduction of reentry vehicle profiles at hypersonic speeds.
Department
Scientific advisor Ilmārs Vīksne
Reviewer Prof. J. Vība
Abstract Kosmisko nosēšanās aparātu priekšējai daļai ir noapaļots profils, lai samazinātu siltumu, kas rodas aparātam ieejot ar hiperskaņas ātrumu atmosfēras augšējos slāņos. Tomēr šāds profils būtiski palielina aerodinamiskās pretestības spēku, bet ir vairāki kosmisko lidaparātu veidi, kuriem ir jāsaglabā liels ātrums arī pēc ieejas atmosfērā. Aerodinamiskās pretestības spēka samazināšanai ir nepieciešams liels degvielas patēriņš. Samazinot aerodinamiskās pretestības spēku, samazinās arī izdalītais siltums un termiskās slodzes uz konstrukciju. Skaitliskajā eksperimentā tika modelēts kosmiskais nosēšanās aparāts ar noapaļotu priekšējai daļas profilu un trim konstruktīvajiem risinājumiem: noapaļots konuss, konuss ar izvirzītu smaili un konuss ar aerodisku. Skaitlisko eksperimentu veica katram konstruktīvajam risinājumam pie ātrumiem ar Maha skaitli 5,8, 6,8 un 7,8. Pētījuma rezultāti parādīja, ka konusam pievienojot izvirzītu smaili būtiski samazinās aerodinamiskās pretestības koeficients Cd un radītā siltuma plūsma. Aerodiska izmatošana vēl vairāk palielina šo efektu. Kosmisko nosēšanās aparātu aerodinamiskās pretestības spēku un siltuma veidošanās problēmu var risināt priekšējai daļai pievienojot izvirzītu konusa smaili un aerodisku. konusam pievienojot izvirzītu smaili būtiski samazinās aerodinamiskās pretestības koeficients Cd un radītā siltuma plūsma. Aerodiska izmatošana. Pētījums apstiprināts, ka aerospike un aerodisk izmantošana atgriešanās transportlīdzekļos atrisinās vilkšanas un sildīšanas problēmu.
Keywords kosmiskais nosēšanās aparāts, noapaļots konusa profils, Maha skaitļa kontūrs, spiediena koeficients, aerodinamiskās pretestības koeficients, siltuma plūsma
Keywords in English spherically blunted nose cone, Mach number contour, Velocity vector, angle, Pressure coefficient, Aerodynamic drag coefficient, heat flux.
Language eng
Year 2020
Date and time of uploading 10.06.2020 10:11:06