Abstract |
Golubeva A. (2020). Pārtikas nekaitīguma kontroles sistēmas analīze un pilnveide AS
“LATVIJAS MAIZNIEKS”: Bakalaura darbs. Vadītāja M. iur. L. Salzemniece. RTU IEVF RKI
Kvalitātes tehnoloģiju katedra, bakalaura profesionālo studiju programma “Visaptverošā
kvalitātes vadība”.
Bakalaura darbs rakstīts latviešu valodā, to veido ievads, trīs daļas, secinājumi un
priekšlikumi. Darba apjoms ir 59 lpp., tajā iekļauti 2 attēli, 11 tabulas. Bibliogrāfiskajā sarakstā
ietverti: 18 avoti latviešu, 25 angļu, 3 krievu. Darbam pievienoti 3 pielikumi.
Darba mērķis ir analizēt un pilnveidot pārtikas nekaitīguma kontroles sistēmu AS
“LATVIJAS MAIZNIEKS”.
Pirmajā daļā tika analizēta literatūra par pārtikas nekaitīguma sistēmu, sanitārijas un
higiēnas nodrošināšanas procesu un tika aprakstītas darbā pielietojamās metodes.
Otrajā darba daļā tika aprakstīti uzņēmuma darbība, iekšējie procesi, sanitārijas un higiēnas
nodrošināšanas process, uzraudzības process.
Trešajā darba daļā tika pielietotas FMEA metode risku noteikšanai un novēršanai, LEAN 8
zudumu princips zudumu noteikšanai, iekšējais audits sanitārijas un higiēnas nodrošināšanas
procesa novērtēšanai atbilstoši BRC 8. versijas standarta prasībām. Tika analizēti iegūtie
rezultāti, izvirzīti priekšlikumi un aprēķinātas izmaksas.
Nozīmīgākie secinājumi un priekšlikumi - Pēc autores domām ir svarīgi, lai uzņēmums
kontrolētu pārtikas nekaitīguma sistēmu, jo no tās ir atkarīga gatavā produkta drošība. Pēc
autores domām, sanitārijas un higiēnas nodrošināšanas process pārtikas ražošanas uzņēmumos
ir viens no svarīgākajiem procesiem pārtikas nekaitīguma kontroles sistēmā, jo ja, piemēram,
ražošanas līnija netiek cītīgi noskalota pēc ķīmisko mazgāšanas līdzekļu izmantošanas,
produktam var būt ķīmisks piesārņojums, kas var kaitēt klienta veselībai. Izmantojot FMEA
metodi tika noteikti riski ar augstāko riska pakāpi, kuru novēršanai tika izvirzīti priekšlikumi.
Ir jāveic mazgāšanas operatoru izpildīto darbu kontrole, lai grafikā netiktu norādīta nepareiza
informācija. Ja tas notiek atkārtoti, tad darbiniekam ir jāpiemēro sods. Sanitārā telpā ir jāmarķē
plauktus, kur stāv mazgāšanas līdzekļi, lai darbiniekiem būtu vieglāk atpazīt mazgāšanas
līdzekļus. |