Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Lidojumu apkalpes ārpus bāzes (ACMI) gaisa kuģu ekspluatēšanas noguruma izraisošo faktoru analīze.
Title in English Analysis of Fatigue Causal Factors Amongst Flight Crews in an Outstation Based (ACMI) Aircraft Operations.
Department
Scientific advisor Ruta Bogdane
Reviewer Prof. .Dr.habil.sc.ing. Vladimirs Šestakovs
Abstract ACMI apkalpes pavada ievērojamu laiku prom no mājām, kamēr strādā bāzēs ārpus dzimtenes. Šis pētījums parāda, ka šāda veida ilglaicīga uzturēšanās prasa īpašu pieeju darbinieku atpūtai, izmantojot ICAO ieteiktos Noguruma Riska Vadības praktiskos paņēmienus. Ir identificēti noguruma izraisošie faktori. Četras reģenerācijas pieredzes, darba nošķiršana no privātās dzīves, kontrole, relaksācija un meistarība – šīs uzvedības tika identificētas un korelēja ar 28 apkalpes locekļiem esot bāzē. Rezultāti parāda, ka aviācijas vadībai ir nepieciešams ieviest uzlabojumus līgumos ar ACMI apkalpēm, respektīvi, nodrošināt grafika stabilitāti, tādā veidā veicinot darbinieku kontroles sajūtu un mudināt ziņot par nogurumu, lai uzlabotu biometrisko datu modeļa plānošanu. Sekundāri noguruma izraisošie faktori, piemēram viedtālruņu izmantošanas laiks, ir identificēts un tiek apspriests. Atslēgas vārdi: nogurums, darba prasības, darba resursi, reģenerācijas pieredzes, aviācijas apkalpes
Keywords Atslēgas vārdi: nogurums, darba prasības, darba resursi, reģenerācijas pieredzes, aviācijas apkalpes
Keywords in English Keywords: Fatigue, Job Demands, Job Resources, Recovery Experiences, Aviation Crew
Language eng
Year 2020
Date and time of uploading 14.01.2020 16:38:26