Abstract |
Maģistra darba mērķis ir kvantitatīvi noteikt saistību starp ražošanas elastīgumu un biznesa procesu pamata dimensiju elastīgumu, apvienojot Biznesa Procesa Menedžmenta (BPM), un Operāciju menedžmenta perspektīvas.
Pirmajā nodaļā tiek analizēti ražošanas procesi un elastīgums. Analīze parāda, ka mūsdienu ražotājs saskarās ar daudz un dažādiem nekontrolējamiem faktoriem, kas ietekmē viņa biznesu, tāpēc ikvienam ražotājam, jāspēj padarīt savu ražošanas procesu pēc iespējas elastīgāku. Analīze arī norāda uz to, ka elastīgums ir ļoti plašs jēdziens, kuram ir ļoti daudz un dažādu dimensiju, kas to ietekmē, tāpēc nav iespējams izstrādāt vispārēju plānu elastīguma uzlabošanai, kas noderēs visiem ražotājiem, visās situācijās. Šī iemesla dēļ ir nepieciešams noteikt saistību starp konkrētām ražošanas dimensijām un kopējo ražošanas sistēmas elastību.
Otrajā nodaļa ir galvenā šī maģistra darba sadaļa, kurā tiek veikta elastības analīze izmantojot simulācijas. Sākotnēji tika izgatavota vienkārša ražošanas procesa simulācija, kas tika testēta lai noteiktu ražošanas procesa pamatnosacījumus. Izmantojot ražošanas procesa pārveidošanas metodes, kas tika noteiktas pirmajā nodaļā, modeļos tika veiktas izmaiņas, saskaņā ar teoriju, lai noteiktu ražošanas elastīgumu. Pēc vienkāršā ražošanas procesa pētījuma beigām tika uzsākta šokolādes ražošanas sistēmas izpēte. Šis modelis un testi tika balstīti uz Hārvardas Biznesa skolas pētījumu “Scharffen Berger Chocolate Maker”. Šis simulācijas modelis tika analizēts analoģiski vienkāršā ražošanas procesa modelim, veicot testus un ievācot rezultātus. Rezultāti parāda, ka nav nosakāma tieša saikne starp BPM un Operāciju menedžmenta elastīgumiem, un simulācijas ir lielisks veids kā veikt pārbaudes noteiktos apstākļos. Testi arī apstiprina, ka vienkāršota heiristiku izmantošana ražošanas sistēmu elastīguma uzlabošanai, bez padziļinātas analīzes un plānošanas, nenes cerētos ražošanas rezultātu uzlabojumus. |