Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Plūsmas ātruma mērierīces laboratorijas stenda izstrāde.
Title in English Development of a Flow Rate Measurement Device Laboratory Bench.
Department
Scientific advisor Māris Hauka
Reviewer Docents, Sergejs Kuzņecovs
Abstract Bakalaura darba autors ir Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Aviācijas transporta programmas students Normunds Krontāls. Darba temats ir “Plūsmas ātruma mērierīces laboratorijas stenda izstrāde”. Darba vadītājs Māris Hauka. Darbā tiek aplūkotas gaisa plūsmas mērierīces, aprēķini un sistēmas, kas izmanto gaisa plūsmas datus. Darba autors izstradā inovatīvu gaisa plūsmas mērierīci uz mikrokontrolliera bāzes. Darba mērķis ir izpētīt gaisa plūsmu mērierīces darbības principus un izveidot inovatīvu gaisa plūsmas mērierīci. Darba pirmajā daļā tiek veikta dažādu avio katastrofu oficiālo ziņojumu analīze, kā arī apkopta informācija par dažādām avio katastrofām, kuru cēlonis ir nepareiza gaisa ātruma mērījuma informācija. Darba otrajā daļā tiek detalizēti izpētīta mūsdienu gaisa plūsmas mērierīce un sistēmas, kas ir uzstādītas uz lidmašīnām. Tiek apskatītas tikai tās sistēmas, kas izmanto gaisa ātruma informāciju. Tāpat tiek apskatīti mērinstrumenti, kas mēra gaisa ātrumu. Darba trešajā daļā tiek apskatīts un izvēlēts mikrokontrollieris un tam nepieciešamie palīg elementi. Tiek aplūkoti vairāki pieejamie piedāvājumi. Pēc tam tiek apskatīta nepieciešamā programmēšanas valoda, īpaša uzmanība tiek pievērsta, lai visas izvēlētās komponentes ir saderīgas un ir programmējamas. Darba ceturtajā daļā tiek pētīti matemātiskie un fiziskie aprēķini, gaisa plūsmas mērīšanas svarīgākie lielumi un parametri. Tiek pētītas arī zemskaņas un virsskaņas plūsmas. Darba piektajā daļā tiek izstrādāts gaisa plūsmas mērierīces stends. Tiek apkopoti un veikti jauni matemātiskie aprēķini. Notiek mikrokontrolliera programmēšana, un visu komponentu savienošana. Darba apjoms ir 65 lapaspuses. Darbā ietilpst 27 attēli, 7 tabulas, 105 formulas. Darbam ir pievienoti arī trīs A1 formāta rasējumi. Darbā izstrādē izmantoti 13 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: Pito caurule, gaisa plūsmas mērierīce, mikrokontrolieris, statiskais spiediens, dinamiskais spiediens.
Keywords Atslēgas vārdi: Pito caurule, gaisa plūsmas mērierīce, mikrokontrolieris, statiskais spiediens, dinamiskais spiediens.
Keywords in English Keywords: Pitot tube, air flow measurement device, microcontroller, static pressure, dynamic pressure.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 29.05.2019 17:56:36