Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language "Liellaiduma tērauda pārseguma racionālo parametru analīze"
Title in English "Rational parameters analyze of long - span steel roof"
Department 24000 Faculty of Civil Engineering
Scientific advisor Mārtiņš Vilnītis
Reviewer Rihards Gailītis
Abstract Maģistra darba tēma ir “Liellaiduma tērauda pārseguma racionālo parametru analīze”. Inženierprojekta tēma ir “Sporta halles izbūve un labiekārtošana”. Maģistra darba pētījumu daļa: Darbā tiek apskatīti ekonomiski izdevīgākie liellaiduma tērauda pārseguma varianti basketbola hallei ar 200 – 250 skatītāju vietām, par pamatu ņemot kopējo pārseguma konstrukcijas svaru. Darbā tiek apskatīti dažādi pārseguma veidi un izvēlēts labākais variants – tērauda lokveida kopne. Loka laidums tiek pieņemts 40 m. Tiek apskatīti 27 varianti, lai atrastu racionālākos parametrus, mainot pārseguma soli no 3 m – 7 m, pārseguma augstumu no 10 m – 20 m un kopnes segment skaitu no 40 gb. – 20 gb. Loks tiek slogots ar pārseguma, vēja un sniega slodzi. Lokveida kopnes elementu izmēri tiek pieņemti, tiek aprēķinātas piepūles izmantojot datorprogrammu AXIS VM13 Evaluation un pārbaudīta to nestspēja atbilstoši 3. Eirokodeksam. Iegūtos rezultātus – ēkas kopņu kopējais svars, augšjoslas asspēks N, augšjoslas moments M, augšjoslas šķērsspēks V, stiepto atgāžņu C1 asspēks N, spiesto atgāžņu T1 asspēks N, apakšjoslas asspēks N, pārvietojums pa X asi un pārvietokums pa Y asi, ievadīju datorprogrammā EdaOpt, ieguvu grafiskus rezultātus un regresijas koeficientus, kas parādīja mainīgo faktoru ietekmi uz optimizācijas parametriem. Vislielākā ietekme bija pārseguma augstumam, kaut arī pārsegumu solim un segmentu skaitam arī bija liela ietekme. Salīdzinot izdevīgākos eksperimenta rezultātus un analītiski iegūtos rezultātus, tika konstatēts, ka tie ir ļoti līdzīgi. Tas nozīmē, ka eksperimentos iegūtie rezultāti ir reāli. Inženierprojekta daļa: “Sporta halles izbūve” Salaspilī. Objekta celtniecībā tiek izmantoti dažādi materiāli un konstrukcijas. Diplomprojektā tiek aprēķināta kopnes nestspēja dažādu slodžu kombināciju ietekmē. Tiek veikts kolonnas, kolonnas stingās bāzes aprēķins un pamatu projektēšana. Diplomprojektā tiek salīdzināti 3 konstrukciju ekonomiskais pamatojums. Objektam tiek izstrādāts darbu veikšanas projekts un divas tehnoloģiskās kartes. Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā. Darba saturs: 284 lpp. teksta, 145 attēli, 73 tabulas un 69 izmatotās literatūras avoti.
Keywords Maģistra darba tēma ir “Liellaiduma tērauda pārseguma racionālo parametru analīze”. Inženierprojekta tēma ir “Sporta halles izbūve un labiekārtošana”.
Keywords in English The topic of this Master thesis is “Rational Parameter’s Analyze of Long-span Steel Roof”. The theme of the engineering project is “Construction and Improvement of The Sports Hall”.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 04.02.2019 14:37:28