Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language "Pirmsskolas izglītības iestādes jaunbūve, Rātsupītes iela 10, Rīga"
Title in English "Construction Project of preschool educational institution, Ratsupites street 10, Riga"
Department 24000 Faculty of Civil Engineering
Scientific advisor Māris Šinka
Reviewer Ģirts Frolovs
Abstract Pētnieciskā daļai ir izdalītas divas daļas – literatūras apskats un būvmateriālu dzīves cikla novērtējums, izmantojot programmu SimaPro. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par siltumizolācijas materiālu (minerālvate, ekovate, kaņepju betons), mūra materiālu (gāzbetona bloki, keramzītbetona bloki, dobie māla bloki un putubetons), cementa un tērauda ražošanas tehnoloģijām un to ietekmi uz vidi. Būvmateriālu dzīves cikla novērtējums veikts, pamatojoties uz programmas SimaPro sniegtajiem rezultātiem pie izvirzītām funkcionālajām vienībām – siltumizolācijas materiāliem, ņemot vērā nepieciešamo siltumcaurlaidības koeficientu, savukārt mūra bloku materiāliem, – nosakot to nestspēju spiedē. Inženierprojekta daļā tika projektēta pirmsskolas izglītības iestāde, kas atrodas Rātsupītes ielā 10, Rīgā. Ēkas konstruktīvo shēmu veido nesoši keramzītbetona bloki un dzelzsbetona kolonnas, ēkas pārsegums no iepriekš saspriegtām dobām dzelzsbetona plātnēm, tās balstot uz tērauda sijām, lielaiduma zonās – jumta konstrukcijas izveidotas no tērauda kopnes. Inženierprojekta daļā aprakstīta ēkas arhitektūra, teritorijas plānojums un labiekārtojums. Ēkai tika veikti šādi kontrolaprēķini: jumta kopnes virs iekštelpu spēļu laukuma aprēķins, dzelzsbetona kolonnu aprēķins ēdamzāles blokā un stabveida pamata aprēķins zem šīm kolonnām. Atbilstoši izmantotajiem būvmateriāliem, sagatavots darbu organizēšanas projekts un darbu veikšanas projekts, kas sevī ietver būvlaukuma kalendāro grafiku, tehnoloģisko karti un tehnoloģiju aprakstus. Inženierprojekta daļā ir apskatīti ekonomiskie rādītāji, darba drošības un vides aizsardzības prasības. Diplomdarba kopējo apjomu veido 181 lapa, kā arī inženierprojekta grafiskās daļas 8 rasējumi.
Keywords Būvmateriālu ietekmes uz vidi salīdzinājums. Būvmateriālu dzīves cikla analīze. SimaPro. Pirmsskolas izglītības iestādes jaunbūve.
Keywords in English Comparison of the Environmental Impact of Building Materials. Life Cycle Analysis. SimaPro. Preschool education institution
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 02.02.2019 16:15:17