Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Railway Transport
Title in original language Pasažieru vagonu gaisa kondicionēšanas kompresoru MAB-II–TIP5 un YKV-PV salīdzinājums
Title in English Comparison of passenger cars’ air conditioning compressor MAB-II–TIP5 and YKV-PV
Department
Scientific advisor Pāvels Gavrilovs
Reviewer VAS "Latvijas dzelzceļš" Vagonu apkopes distance vecākais darba aizsardzības inženieris Vitālijs Poļetajevs
Abstract Darbā apskatītas divas gaisa kondicionēšanas sistēmas МАБ-2 ТИП-5 ar V-veida virzuļa kompresoru un УКВ-ПВ ar spirāles kompresoru. Tās pilda uzdoto mikroklimata parametru uzturēšanas funkciju pasažieru vagona telpās (kupejās). Konkrētajā darbā apskatītie kompresori kardināli atšķiras viens no otra ar savu konstruktīvo izpildījumu. Darba mērķis bija saprast virzuļa un spirāles kompresora darbības principu, to konstrukcijas īpatnības, uzzināt trūkumus un pozitīvās īpašības katram no piedāvātajiem kompresoriem, saprast iemeslus, kāpēc spirāles kompresori izkonkurē virzuļa kompresorus – šim nolūkam tika veikta tehniskā diagnostika ar atteices statistikas palīdzību, pēc kuras rezultātiem iespējams atbildēt uz jautājumu par spirāles kompresoru priekšrocībām. Veikts siltumtehnikas aprēķins pasažieru kupeju vagonam ТВЗ 61-4440 vasaras periodam, pēc kura rezultātiem tika noteikta vajadzīgā kompresora aukstuma veiktspēja, lai uzturēšanos vagonā (kupejā) padarītu komfortablu. Noteikts vagona virsbūves siltumu dodošo virsmu aplēses laukums. Apskatīts arī saldēšanas iekārtu cehs tehnoloģiskais aprīkojums vagonu depo.
Keywords kondicionēšanas sistēmas МАБ-2 ТИП-5.Darba mērķis bija saprast virzuļa un spirāles kompresora darbības principu, to konstrukcijas īpatnības, uzzināt trūkumus un pozitīvās īpašības katram no piedāvātajiem kompresoriem, saprast iemeslus, kāpēc spirāles kompresori izkonkurē virzuļa kompresorus – šim nolūkam tika veikta tehniskā diagnostika ar atteices statistikas palīdzību, pēc kuras rezultātiem iespējams atbildēt uz jautājumu par spirāles kompresoru priekšrocībām.
Keywords in English air conditioning systems, the MAB-2 ТИП-5.The aim of the work was to understand the principle of operation of a piston and scroll compressor, their design features, find out the disadvantages and advantages of each of the compressors presented, understand why scroll compressors force out piston compressors, for this was done technical diagnostics using failure statistics, which resulted in the answer why scroll compressors displace piston compressors.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 07.01.2019 18:11:42