Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Engineering Technology , Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language "Kabeļu stūmēja satvērēja mehānisma modelēšana un analīze"
Title in English "Design and Analysis of a Cable Pusher Gripping Mechanism"
Department
Scientific advisor Marina Čerpinska
Reviewer M.Irbe, lektors
Abstract Pieaugošā elektrības patēriņa dēļ, jaunu kabeļu komunikācijas izveide ir īpaši aktuāla pēdējās gadu desmitgadēs. Eiropā, apdzīvotās vietās, kabeļu komunikācijas tiek veidotas zem zemes, izmantojot kabeļu ieguldīšanas tehnikas. Viena no šīm kabeļu ieguldīšanas tehnikām ir mehāniska kabeļu ieguldīšana, kas notiek ar kabeļu vinču un kabeļu stūmēju palīdzību. Darbā tiek apskatītas alternatīvas ieguldīšanas metodes un salīdzināti šo metožu ieguvumi un trūkumi, kā arī tiek apkopoti un izklāstīti fizikālie principi, kas raksturo kabeļu ieguldīšanas procesus. Papildus tiek apskatītas mehāniskajai ieguldīšanai nepieciešamās komponentes un to pienesums procesam. Darbā tiek arī praktiski pētīti un modelēti mehāniskā kabeļu stūmēja satvērēja mehānismi, kas ir galvenais kabeļu stūmēju raksturojošais elements, lai varētu analizēt iespējamos to uzlabojumus. Pētījums veikts izmantojot „SolidWorks” 3D projektēšanas programmu. Darba gaitā tiek analizēta kabeļu stūmēja mehāniskā iedarbība uz kabeli, lai stumšanas brīdī minimizētu mehānisko agresiju uz to, novēršot kabeļa potenciālos bojājumus. Tika secināts, ka kabeļu stūmēji ar kāpur-tipa lentes satvērēja mehānismu sadala slodzi visvienmērīgāk kabeļa garumā, radot mazākas lokālās deformācijas, nekā cilindrisku skriemeļu satvērēja mehānismi. Lai palielinātu iestumšanas jaudas, iespējams uzlabot abu kabeļu stūmēju satvērēju mehānismus. Bakalaura darbs sastāv no - 55 lpp., 24 formulas, 33 attēla, 1 tabulas un 17 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: Mehāniskais kabeļu stūmējs, Kabeļu ieguldīšana, Kabeļi, Kabeļu vinčas, Mehāniskā kabeļu ieguldīšana, Kabeļu stūmēja satvērēja mehānisms.
Keywords Mehāniskais kabeļu stūmējs, Kabeļu ieguldīšana, Kabeļi, Kabeļu vinčas, Mehāniskā kabeļu ieguldīšana, Kabeļu stūmēja satvērēja mehānisms.
Keywords in English Mechanical Cable pusher, Cable-laying, Cables, Cable winch, Mechanical cable-laying, Gripping mechanism.
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 04.06.2018 10:23:47