Form of studies |
Bachelor |
Title of the study programm |
Chemical Technology |
Title in original language |
Eļļas augu spraukumu antioksidantu un UV filtru īpašības |
Title in English |
Antioxidant and UV filter properties of oil plant meal |
Department |
14000 Faculty of Material Science and Applied Chemistry |
Scientific advisor |
Inese Mieriņa |
Reviewer |
Māra Jure |
Abstract |
Augu ekstrakti ir nozīmīgi bioloģiski aktīvo savienojumu avoti. Tāpēc tos izmanto kā vairāku kosmētisko līdzekļu sastāvdaļu. Bakalaura darbā pētītas trīs eļļas augu (sējas idras (Camelina Sativa), parasto linu (Linum usitatissimum) un čia (Salvia hispanica)) spraukumu ekstraktu antioksidantu un UV filtru īpašības. Ekstraktu iegūšanai izmantoti dažādi šķīdinātāji un to maisījumi, kuru pielietojums ir pieļaujams kosmētiskajos produktos. Ekstraktiem noteikts kopējais polifenolu daudzums (Folina-Denisa metode) un izpētīta to antiradikāļu aktivitāte (DPPH un GO tests) un UV filtru īpašības. Iegūto eļļas augu ekstraktu UV filtru aktivitāte ir salīdzināma ar komerciāli lietotā benzofenona-3 aktivitāti. Literatūras apskatā apkopota informācija par polifenolu antioksidantiem, to klātbūtni idras, linu un čia sēklu spraukumos un dabīgajiem UV filtriem par laika periodu no 2007. līdz 2018. gadam, izmantojot datu bāzes ScienceDirect, Ebsco, Scopus, Willey Online Library, SciFinder, Web of Science un Espacenet.
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 60 lpp. Darbs satur 21 attēlus, 9 tabulas, 5 shēmas, 9 pielikumus un tajā izmantots 61 literatūras avots. |
Keywords |
EĻĻAS AUGU SPRAUKUMI, SĒJAS IDRA, PARASTIE LINI, ČIA, ANTIOKSIDANTI, UV FILTRI |
Keywords in English |
OIL PLANT MEAL, GOLD OF PLEASURE, FLAX, CHIA, ANTIOXIDANTS, UV FILTERS |
Language |
lv |
Year |
2018 |
Date and time of uploading |
03.06.2018 18:55:52 |