Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Turbopropellera dzinēja "PW 1S0" zema spiediena kompresora rotora konstrukcijas analīze un optimizācija.
Title in English Analysing and Optimizing the Structure of the Low Pressure Compressor Rotor of PW 1SO Turboprop Engine.
Department
Scientific advisor Ilmārs Ozoliņš
Reviewer Asoc.prof. Valerijs Muhins
Abstract Bakalaura darba tēma ir “Turbopropellera dzinēja PW150A zema spiediena kompresora rotora konstrukcijas analīze un optimizācija”. Darbā ir aprakstīta turbopropelleru dzinēju un īpaši dzinēja PW150A konstrukcija, kinemātiskās shēmas un kompresora uzbūve. Tā kā šī dzinēja zema spiediena kompresora rotoram ir liels rotēšanas leņķiskais ātrums, ekspluatācijas laikā tas var būt pakļauts paaugstinātām slodzēm, kas apdraud konstrukcijas izturību paaugstinātu spriegumu dēļ. Tāpēc šī darba mērķis ir paaugstināt dzinēja PW150A zema spiediena kompresora rotora konstrukcijas statisko izturību un, sekojoši, paaugstināt dzinēja kopējā drošuma līmeni. Darbā tika veikta dzinēja PW150A zema spiediena kompresora rotora projektēšana un 3D modeļa sastādīšana programmā Autodesk Inventor, kā arī tā statiskās stiprības aprēķins ar galīgo elementu metodes palīdzību programmā SolidWorks. Balstoties uz iegūtiem rezultātiem, kompresora rotoram tika veikti konstruktīvie uzlabojumi, kuru rezultātā izdevās samazināt maksimālos stiepes spriegumus rotorā par apmēram 21%, kā arī samazināt tā masu par 6,5%. Darba rezultātu precizēšanai un uzlabošanai tiek piedāvāts veikt kompresora gaisa plūsmas pilno gāzdinamisko aprēķinu, kā arī ievērot dinamiskās slodzes un temperatūras nevienmērību diskā radiālajā virzienā. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, sastāv no 60 lpp., un satur 46 attēlus, 6 tabulas, 17 formulas, 10 literatūras avotus un 6 rasējumus.
Keywords turbopropellera dzinējs, zemspiediena kompresors, statiskās stiprības aprēķins
Keywords in English turboprop engine, low pressure compressor, static strength analysis
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 28.05.2018 15:24:41