Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Transport Systems Engineering
Title in original language Gaisa kuģu "Bombardier Q400" flotes atteikumu analīze un augstumstūres hidrauliskās spēka iekārtas modernizācija.
Title in English Analysis of the Failures of Bombardier Q400 Aircraft Fleet and Modernization of Elevator Hydraulic Power Unit.
Department
Scientific advisor Māris Hauka
Reviewer Profesors Aleksandrs Urbahs
Abstract Maģistra darba nosaukums: Gaisa kuģu "Bombardier Q400" flotes atteikumu analīze un augstumstūres hidrauliskās spēka iekārtas modernizācija. Autors: Mārtiņš Vīksna Zinātniskais vadītājs: Dr. sc. ing., doc. Māris Hauka Maģistra darba mērķis ir izpētīt un izprast aviokompānijas viena tipa lidmašīnas flotes tehniskos atteikumus viena gada laikā un izvēlēta kāda noteikta lidmašīnas mezgla vai detaļas atteikumu izpēte un tā iespējamā uzlabošana. Maģistra darba izstrādē tika veikti šādi uzdevumi: 1. Īsumā apskatīta kompānija “Air Baltic” un tās gaisa flote; 2. Uzzināts, kas ir AOG gadījums un kādas ir aviokompāniju tehniskās apkopes stratēģijas; 3. Īsumā apskatīta turbo propelleru lidmašīna Bombardier Q400NextGen; 4. Veikta Q400 lidmašīnas flotes atteikumu analīze par 2017. gadu kompānijā “Air Baltic”; 5. Apskatīta lidmašīnas augstumstūres vadības sistēmas un hidrauliskā pastiprinātāja uzbūve un darbības principi; 6. Veikta augstumstūres hidropastiprinātāja atteikumu analīze; 7. Aplūkoti dažāda veida lidmašīnu pastiprinātāji un izpildmehānismi, ar kuriem varētu aizvietot jau esošos hidrauliskos pastiprinātājus. Izmantojot maģistra darbā iegūtos rezultātus un secinājumus, iespējams uzzināt galvenās lidmašīnu komponentes, kuras rada lielākās kompānijas izmaksas un zaudējumus attiecībā uz negaidītām atteicēm un nomaiņām. Maģistra darbā, izpētot hidrauliskā pastiprinātāja atteikumu iemeslus un aplūkojot citāda veida lidmašīnu izpildmehānismus, secināts, kā iespējams uzlabot lidmašīnas augstumstūres vadības sistēmu un samazināt neplānoto nomaiņu skaitu. Kopējais darba apjoms ir 90 lpp. Darbā izmantoti 33 attēli, 17 tabulas un 25 literatūras avoti. Darbam pievienoti 3 pielikumi.
Keywords analize, atteikumi, q400
Keywords in English analysis, failure, q400
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 21.05.2018 18:33:13