Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Avārijapgaismes sistēmas un to stāvoklis Latvijā"
Title in English "Emergency lighting systems and their situation in Latvia"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Kristīna Bērziņa
Reviewer Oļegs Tetervenoks
Abstract Katru gadu pasaulē ugunsgrēkos iet bojā daudz cilvēku. Kā viens no iemesliem ir nepietiekamās ugunsdrošības prasības un neatbilstoša avārijas apgaismojuma sistēma. Ja būvēs nav ierīkota atbilstoša avārijas apgaismojuma sistēma vai tā nedarbojas, tad tiek apdraudēta cilvēku drošība un evakuācija no ēkas. Šajā darbā tiek aprakstītas avārijas apgaismojuma normatīvo aktu prasības un sistēmas darbības pamatprincipi. Tiek apsekotas vairākas sabiedriski nozīmīgas būves Latvijā, kurās būtu jāierīko avārijas apgaismojuma sistēma. Apsekojumā tiek izvērtēta būvju avārijas apgaismojuma sistēmas atbilstība normām un sniegti ieteikumi sistēmas uzlabošanai. Kā rāda apsekojuma rezultāti, tad sabiedrība pārāk maz domā par būvju ugunsdrošību un normatīvo aktu ievērošanu tajās. Atbildīgās instances iespējams nepietiekamā līmenī kontrolē un pārbauda avārijas apgaismojuma sistēmas. Maģistra darbā ir iekļautas 110 lapas, 10 tabulas un 60 attēli. Sniegtas atsauces uz 44 literatūras un citiem informācijas avotiem.
Keywords Avārijas apgaismojums, Evakuācijas avārijapgaisme, pretpanika, apgaismojum telpās ar paaugstinātu bīstamību,avārijapgaismes gaismekļi, ugunsdroša elektroinstalācija, funkciju uzturēšana, automātiskā testēšanas sistēma.
Keywords in English Emergency lighting, Escape route lighting, antipanic, high risk task area, central battery system, maintained, non-maintained, selftest, self-contained lumunarie.
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 18.05.2018 08:09:04