Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Chemical Technology
Title in original language Deksametazona nātrija fosfāta piegādes sistēmas uz kalcija fosfātu/hialuronskābes hidrogēlu bāzes.
Title in English Dexamethasone sodium phosphate delivery systems on the basis of calcium phosphate/hyaluronic acid hydrogels.
Department 14000 Faculty of Material Science and Applied Chemistry
Scientific advisor Mg.sc.ing. Marina Sokolova, Dr.sc.ing. Arita Dubņika
Reviewer Dr.med. Ingus Skadiņš
Abstract Bakalaura darbā apskatītas iespējas iegūt deksametazona piegādes sistēmas uz hialuronskābes/kalcija fosfāta hidrogēlu bāzes, mainot hidrogēlu fāžu sastāvu un deksametazona iekapsulēšanas materiālus. Literatūras apskatā apkopota informācija par kaulaudu un skrimšļaudu īpašībām un uzbūvi, vispārīgi apskatītas hidrogēlu iegūšanas metodes un īpašības, sniegts hialuronskābes un to hidrogēlu vispārīgs raksturojums, apskatīti materiāli ar kuriem veido polimēru kompozītus. Tāpat ir aplūkotas pieejamās deksametazona iekapsulēšanas metodes un piegādes sistēmas. Eksperimentālajā daļā iegūtie modificētie hidrogēli un mikrokapsulas pētīti izmantojot Furjē transformācijas infrasarkano spektroskopiju, skenējošo elektronu mikroskopiju, lāzergranulometriju, stereomikroskopiju un ultravioleto – redzamās gaismas spektroskopiju. Darbā izmantota RTU Zinātniskajā bibliotēkā un elektroniskajā datu bāzē pieejamā literatūra. Apskatāmie literatūras avoti ir latviešu un angļu valodās, kas izdoti no 1994. līdz 2016. gadam. Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, satur 62 lpp., 32 attēlus, 9 tabulas, darbā izmantoti 47 literatūras avoti.
Keywords HIDROGĒLS, KALCIJA FOSFĀTS, ĶĪMISKĀ ŠĶĒRSSAISTĪŠANA, DEKSAMETAZONS, ZĀĻU PIEGĀDES SISTĒMAS
Keywords in English HYDROGEL, CALCIUM PHOSPHATE, CROSSLINKING, DEXANETHASONE, DRUG DELIVERY SYSTEMS
Language lv
Year 2017
Date and time of uploading 09.06.2017 07:11:12