Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Automobile Transport
Title in original language Latvijā ekspluatācijā esošu autotransporta līdzekļu riepu protektora dziļuma un vecuma analīze ziemas sezonā
Title in English Tire Tread Depth and Age Analysis of Vehicles Used in Latvia During the Winter Season
Department
Scientific advisor Aivis Grīslis
Reviewer MBA, Ing. docents prakt. Juris Kreicbergs
Abstract Maģistra darba nosaukums ir „Latvijā ekspluatācijā esošu autotransporta līdzekļu riepu protektora dziļuma un vecuma analīze ziemas sezonā”. Darba mērķis bija, izmantojot iegūto datu izlases informāciju, noteikt Latvijā reģistrēto un ekspluatēto transportlīdzekļu riepu protektora dziļumu un vecumu ziemas sezonā Latvijā. Lai transportlīdzekļu tehniskās apskates laikā būtu iespējams veikt protektora dziļuma un riepu vecuma mērījumu reģistrāciju, tika veiktas izmaiņas tehniskās apskates programmatūrā un informēti inspektori par vienotu mērījumu veikšanas kārtību un reģistrēšanu. Pētījumā tika izvirzītas divas hipotēzes: ievērojamai daļai Latvijā ekspluatētiem transportlīdzekļiem ziemas sezonā riepu protektora dziļums ir neatbilstošs normatīvo aktu prasībām; riepu protektora dziļums un vecums Latvijā ekspluatētiem transportlīdzekļiem ziemas sezonā ir atkarīgs no transportlīdzekļa vecuma, kategorijas, markas, īpašnieka un teritoriālā izvietojuma. Pētījums tika veikts ar sistēmas novērošanas metodi, lai neietekmētu transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšanas laiku, tādējādi arī klientus un sistēmas darbību kopumā. Papildus pētījumā tika apkopoti tehniskā stāvokļa kontroles uz ceļa un Drošas braukšanas skolas dati un savstarpēji salīdzināti ar tehniskās apskates datiem. Pēc pētījumā iegūtajiem rezultātiem tika secināts, ka ievērojamai daļai Latvijā ekspluatētiem transportlīdzekļiem ziemas sezonā riepu protektora dziļums ir neatbilstošs normatīvo aktu prasībām un riepu vecums pārsniedz 10 gadus, tādējādi radot potenciālu risku ceļu satiksmes dalībnieku drošībai. Riepu protektora dziļums un vecums Latvijā ekspluatētiem vieglajiem automobiļiem ziemas sezonā ir atkarīgs no transportlīdzekļa vecuma, kategorijas un īpašnieka. Maģistra darbs ir izstrādāts latviešu valodā. Aprakstošā daļa sastāv no 93 lappusēm, 7 tabulām un 61 attēla. Atslēgas vārdi: riepu protektora dziļums, riepu vecums, riepu tehniskā stāvokļa analīze, riepu tehniskā stāvokļa kontrole uz ceļa, riepu tehniskā stāvokļa ietekme uz ceļu satiksmes drošību.
Keywords Riepu protektora dziļums, riepu vecums, riepu tehniskā stāvokļa analīze, riepu tehniskā stāvokļa kontrole uz ceļa, riepu tehniskā stāvokļa ietekme uz ceļu satiksmes drošību.
Keywords in English Tire tread depth, tire age, analysis of tire technical condition, technical roadside inspection of vehicle tires, tire technical condition impact on road safety.
Language lv
Year 2015
Date and time of uploading 02.06.2015 14:35:38