Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Transport Systems Engineering
Title in original language Ziemeļeiropas kurjerpakalpojumu sniedzēju vieglo kravas transportlīdzekļu izvēle balstoties uz ekspluatācijas izmaksu aprēķiniem.
Title in English Selection of Light Cargo Vehicles for Northern European Courier Companies Based on the Calculation of Operational Costs.
Department
Scientific advisor Māris Hauka
Reviewer Vladimirs Šestakovs
Abstract Ziemeļeiropas kurjerpakalpojumu sniedzēju vieglo kravas transportlīdzekļu izvēle balstoties uz ekspluatācijas izmaksu aprēķiniem Kurjersūtījumiem kļūstot populārākiem un vairāk pieprasītiem, brīvā tirgus situācijā piedāvājums pieaug. Kurjerkompānijām jābūt konkurētspējīgām. Konkurēt tirgū var ar konkurētspējīgām cenām un atbilstošiem pakalpojumiem. Piedāvājot zemu cenu un augstas kvalitātes pakalpojumus var viegli iekļauties tirgū, tomēr saprotam, ka jebkuras komercdarbības mērķis ir peļņa, tādēļ ir jāminimizē izmaksas. Viens no izmaksām, kuras var samazināt ir transporta izmaksas. Transporta izmaksas var samazināt divos veidos. Paša piegāžu procesa izmaksu samazināšana, kas ir strādājot efektīvi ar minimālu transportlīdzekļu skaitu, palielinot izmantoto kravas telpu un samazinot nobraukots kilometrus. Ekspluātācijas izmaksas arī var tikt samazinātas, samazinot paša transportlīdzekļa ekspluatācijas izmaksas. Autors ir ieinteresēts atrast ekonomiski visizdevīgāko ražotāju un modeli. Autors ekspluatācijas izmaksu pētījumam izvēlējās populārāko tiešās priegādes transportlīdzekļa veidu - kravas mikroautobusus. Tiek apskatīti modeļi no populārākajiem kravas mikroautobusu ražotājiem: Fiat, Ford, Iveco, Mercedes-Benz, Renault un Volkswagen. Lai pētījums būtu objektīvs un daudzpusīgs, autors sadala divos populārākajos kravas mikroautobusu izmēros, kur vidēja izmēra ir transportlīdzekļi ar klasisko piedziņu un maza izmēra ar prieksšējo piedziņu. Ekspluatācijas izmaksas tiek aprēķinātas 3 kategorijās - pilsētas, kombinētā un ārpus-pilsētas ciklā. Pētījums pierāda, ka teorētiski ir iespējams aprēķināt salīdzināmās ekspluatācijas izmaksas. Tomēr iegūstot un analizējot rezultātus, autors nonāca pie secinājuma, ka galvenās - rezultātus visvairāk ietekmējošās izmaksas ir ļoti mainīgas. Transportlīdzekļa cena, lietota transportlīdzekļa vērtība un amortizācijas izmaksas bija galvenais faktors, kas bija izšķirošais lielums piecos no sešiem gadījumiem, kāmēr degvielas un apkopju izmaksas spēlējā izsķirošo lomu vienā gadījumā. Šie lielumi ir savstarpēji saistīti, bet, diemžēl, neparedzami. Padziļināts pētījums par transportlīdzekļa cenas un vērtības kritumafaktoriem būtu vērtīgs palīgs precīzāku transportlīdzekļa ekspluatācijas izmaksu aprēķiniem. Šāda pētījuma rezultāti dotu arī labāku priekštatu par katra modeļa vērtību par iztērēto naudu jeb ‘’value for money.’’ Darbs sastāv no 90 lapām, 44 tabulām, 6 formulām, 44 attēli, informācija ņemta no51 literatūras avota un 4 pielikumiem. Grafiskā daļa ir 6 A1 lapas ar rezultātu attēlojumu.
Keywords Ekspluatācijas izmaksas, Vieglie kravas automobīļi, mikroautobusi
Keywords in English Costs of expluation, light commercial vehicles, vans
Language lv
Year 2015
Date and time of uploading 05.05.2015 15:40:12