Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language "Lidmašīnas „Cessna 152” dzinēja „Lycoming 0-235” jaudas palielināšana ar turbokompresora palīdzību”
Title in English “Increasing the Power of ‘Lycoming O-235’ Engine for ‘Cessna 152’ Aircraft with the Help of a Turbocharger”
Department
Scientific advisor Maģ.sc.ing., asist. Māris Hauka
Reviewer Dr.sc.ing., doc. Ilmārs Ozoliņš
Abstract Darbs ir veltīts ļoti interesantai tēmai, virzuļdzinēja modifikācija, uzstādot turbokompresoru. Šī tēma var būt aktuālā gan mazajā aviācijā, gan automobiļu transportā. Jaudas palielināšana izmantojot turbokompresoru nav nekas jauns, bet tomēr sākotnēji turbokompresori lielu pielietojumu neguva. Tas izskaidrojams ar konstruktīvām problēmām un galu galā ar izmaksām. Mūsdienas dažādu turbokompresoru pielietošana, dažādiem virzuļu dzinējiem, ar mērķi palielināt lietderības koeficientu un jaudu ir populārs un perspektīvs risinājums. Masveidīga turbokompresoru pielietošana ir ļāvusi izstrādāt augstas efektivitātes un drošuma risinājumus, saglabājot sapratīgas izmaksas. Darba mērķis ir dzinēja parametru noteikšana un optimizācija. Lidojuma augstuma palielināšana kā arī jaudas, lidmašīnas degvielu pateriņa samazināšana, dzinēja resursu palielināšana. Darba sākotnēji tiek izskatīti virzuļdzinēju ipatnības. Pēc tam apskatīts virzuļdzinējs Lycoming O-235 kurš bija uzstadīts uz lidmašinas Cessna 152. Ražošanas vēsture un pamatdati lidmašīnai Cessna 152. Ir izskatīti veidi kā var palielināt gaisa spiedienu sadegšanas kamerā. Paplašināts salidzinājums starp turbocharged un supercharged tehnoloģijam. Tāpat tiek piedāvāts spiedienu un jaudas aprēķins pēc kura tiek izvēlēts turbokompresors.
Keywords turbina
Keywords in English turbine
Language lv
Year 2014
Date and time of uploading 05.06.2014 12:35:36